Nätet är den naturliga självklara plattformen för information i sjukvården. Fördelarna är uppenbara: digital information är enklare att distribuera och finns tillgänglig på betydligt fler platser och miljöer än pappersburen information. Och den kan uppdateras direkt när kunskapsläget förändras och den kan göras mer transparent för till exempel patienter.

Detta gäller också för Fass som är en hörnpelare inom läkemedelsinformation. Informationen byggs ut och nya funktioner läggs till. Under ett halvt sekel har Fass-boken haft en viktig roll inom läkemedelsinformation. Men nästa års bokversion blir den sista. Under ett antal år har allt fler användare sökt information på Fass.se i stället.

Kristina von Sydow
Kristina von Sydow

– Idag är det allt viktigare att den information man arbetar med i sjukvården är uppdaterad med de senaste rönen. Det är fråga om patientsäkerhet. För att vara säker på att man får den senaste versionen måste man kolla nätversionen. Man kan helt enkelt inte vara helt säker på att boken är aktuell på alla punkter, säger Kristina von Sydow, chef för Fass på LIF – de forskande läkemedelsföretagen.

Logiskt att gå från pappersversionen

Mikael Hoffmann är chef för Nepi – Nätverk för läkemedelsepidemiologi. Han tycker det är ett logiskt beslut att inte längre publicera Fass i bokform.

– Som patienter kräver vi att läkare ska vara professionella och i detta ingår att vara uppdaterad på läkemedelsinformation. I en bok, som ges ut en gång om året, kan informationen vara mer än ett år gammal och det är inte aktuell information i dagens sjukvård. Sjukvård bedrivs i en kunskapsorganisation och då måste informationen vara aktuell, säger han.

Alla satsar på nätet

Mikael Hoffman
Mikael Hoffman

Även för andra aktörer, exempelvis myndigheter och landstingen, gäller detsamma: den aktuella informationen finns på nätet. Mikael Hoffmann tycker att det finns situationer där en bok är en bra översiktlig informationskälla, men det gäller inte områden där det hela tiden kommer ny information som ersätter den gamla. Fördelen med information på nätet är att man kan lägga till funktioner som inte är möjliga i pappersversioner.

– Och en del av funktionerna som var bra i pappersversionen av Fass är ännu bättre i nätversionen, till exempel möjligheten att söka bland substansnamn, handelsnamn och ATC-koder.

Nästan inga använder boken längre

Karin Båtelson
Karin Båtelson

Karin Båtelson är förste vice ordförande i Läkarförbundet, ordförande för Sjukhusläkarna och ordförande i förbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik.

– När jag frågar kollegor så är det uppenbart att nästan ingen längre använder pappers-Fass. Det märks också att det inte finns synpunkter på pappers-Fass. Om någon har frågor så rör det nätversionen, säger hon.

Ett önskemål handlar om information om gamla avregistrerade läkemedel. Även om de inte längre säljs så händer det att patienter har tagit utgångna, avregistrerade läkemedel och då kan det vara viktigt att någonstans i Fass på nätet kunna läsa om dem, påpekar Karin Båtelson.

Kristina von Sydow:

– Kortfattad information om avregistrerade läkemedel finns idag på Fass.se. Man hittar namn, substans, ATC-kod och ibland en kortfattad beskrivning av användningsområdet. Vi har faktiskt alla läkemedel som avregistrerats sedan 1940-talet på Fass.se genom ett samarbete med Läkemedelsverket. Men bara på de nyligen avregistrerade kan man hitta fullständiga texter. I och med att boken kunnat fungera som ett ”arkiv” blir frågan om hur detta kan hanteras digitalt aktuell nu när boken ges ut för sista gången. Här är kan jag tänka mig att viss information kring läkemedlen är extra viktiga, exempelvis indikation och biverkningar, säger hon.

Vad händer när nätet inte är tillgängligt?

Fass.se har en hög tillgänglighet, men det finns alltid en risk att systemet kan vara otillgängligt. Om journalsystemet också ligger nere kan en läkare ändå skriva ett recept på papper. Då kan det behövas en tillgänglig backup-version av Fass. Kristina von Sydow:

– Fass.se har en hög tillgänglighet, det är en av våra viktigaste frågor. Om journalsystemet ligger nere är Fass.se tillgängligt och anpassat för mobil. Och de flesta har ju faktiskt med sig en mobil nästan överallt idag, säger hon. Nyligen beslöts att en referensgrupp för Fass ska bildas. Gruppen kommer att samla in förslag till bättre funktioner och nya funktioner.

Karin Båtelson välkomnar detta.

– Det är utmärkt att ha ett forum där man kan ta upp förslag till förbättringar. Det är ett bra forum för att utveckla Fass vidare, säger hon.

  • Fass 2015Fass-boken trycktes första gången 1966.
  • Fass-boken 2015 blir 50:e upplagan.
  • Upplagan var som störst 2004 då boken trycktes i 158 000 ex. Boken delades då ut kostnadsfritt till vården.
  • Sedan 2009 har LIF hänvisat till de elektroniska kanalerna av Fass (till exempel Fass.se) och boken delas sedan dess inte längre ut kostnadsfritt. Upplagan för Fass 2014 var 7000 ex.
  • Fass-boken 2015 trycks i två volymer och beräknas uppta ca 5700 sidor.
  • 2012 och 2013 var samlingen av Fass-böckerna ute på turné i utställningarna ”New Nordic” (Lousiana, Köpenhamn) och ”Nordic cool” (The Kennedy Center, Washington DC).
  • Fass.se har cirka 4 miljoner besökare varje månad.
  • Fass.se var nominerad till Årets sajt topp 100 (2013) – kategori Hälsa- och träning.

Bilder

Fass huvudbild. LIF (CC BY-NC-ND 3.0)

Kristina von Sydow. Foto: LIF, Gunilla Lundström (omfattas inte av CC. All rights reserved)

Mikael Hoffmann. Foto: Nepi (omfattas inte av CC. All rights reserved)

Karin Båtelson. Foto: Max Brouwers (omfattas inte av CC. All rights reserved)

Fass-böcker 2015. Foto: LIF (CC BY-NC-ND 3.0)