Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus, visar det provtagningskit som ska skickas till västerbottningarna under studien.

– Genom egenprovtagning i hemmet tror vi att de som jobbar på dagarna och dessutom har långt till sin hälsocentral kommer att lämna prov i högre utsträckning. Det blir en mer jämlik testning, säger urologen Ove Andrén, som är medicinskt ledningsansvarig för organiserad prostatacancertestning, OPT, inom Norra sjukvårdsregionen.

Män som fyller 50 eller 56 år erbjuds testning. Men alltför få väljer att boka in tid för provtagning på sin vårdcentral.

– Just nu ligger vi kring 40-50 procent i de fyra nordligaste regionerna som får erbjudandet och väljer att lämna ett PSA-prov. För att bli nöjda skulle vi i alla fall behöva nå en bit över 60 procent och då mer i nivå med screeningprogram i övrigt, säger Ove Andrén.

Särskild teknik för blodprov

I det projekt som pågår fram till årsskiftet 2025/26 används en särskild teknik, quantitative dried blood spot, som utvecklats av ett svenskt företag.

En exakt mängd blod samlas in genom ett stick i fingret för analys där förhöjda PSA-värden kan utredas vidare och bidra till tidigare upptäckt av prostatacancer.

Regionalt cancercentrum i norr och Region Västerbotten har via Vinnova beviljats ett forskningsanslag för att undersöka om egenprovtagning kan fungera som en smidig och effektiv modell.

– I en första fas under hösten har vi jobbat med klinisk validering av dubbelprover. 100 män har både provtagit sig själva och fått lämna PSA-prov på sin urologmottagning, berättar Ove Andrén.

– De första, preliminära svaren som vi fått visar väldigt bra överensstämmelse mellan de olika proverna. Så det ser positivt ut för att under 2025 gå vidare med nästa steg i studien där fler män erbjuds egenprovtagning i hemmet.

Johan Styrke
Johan Styrke

Ska skalas upp nästa år

Ambitionen är att nästa år skala upp satsningen med erbjudande om egenprovtagning till 10 000 män i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

– Då får vi verifiera de första resultaten mot en större grupp individer men även kontrollera att logistiken fungerar, säger Johan Styrke, urolog och ansvarig för forskningsprojektet.

Han ser flera fördelar med egenprovtagning:

– Förutom att upptäcka och behandla allvarlig prostatacancer så kommer vi också att frigöra resurser från primärvården – både när det gäller bokningsförfarande och själva provtagningen. I norra Sverige kommer också de socioekonomiska vinsterna med hemprovtagning sannolikt bli påtagliga eftersom avståndet till provtagning kan vara långt.