Regionerna är i hög grad följsamma till nationella rekommendationer, visar en rapport från RCCs register för cancerläkemedel.
Syftet med registret är att få bättre kännedom om hur nya läkemedel används i landet, och om regionerna följer rekommendationerna från NT-rådet för rekvisitionsläkemedel och TLV:s subventionsbeslut för receptläkemedel. Det finns dock en möjlighet för regionerna att ytterligare sänka sina kostnader genom val av behandling, konstaterar Kenneth Villman, som är ordförande för RCC:s nationella arbetsgrupp för cancerläkemedel (NAC).
Snabbt genomslag
I årets rapport lyfts två exempel på hur rekommendationerna fått ett tydligt genomslag. Efter det att NT-rådet 2022 rekommenderat pembrolizumab som kurativ behandling vid trippelnegativ bröstcancer så ökade användningen dramatiskt från ett år till ett annat och åtta av tio registreringarna gällde också kurativ behandling. Samma år fick CDK4/6-hämmaren abemaciclib indikation för adjuvant behandling av bröstcancer. Alla regioner ställde om till den utökade indikationen och data visar att rapporterna för adjuvant behandling ökat markant sedan dess.
- Vi kan se i rapporten att användningen av de här läkemedlen ökade efter nya indikationer och rekommendationer, säger Kenneth Villman.
Sekretess ett hinder i kommunikationen
Två andra exempel visar att regionerna inte alltid väljer det billigaste alternativet. Ett exempel gäller behandling vid melanom. Här finns flera rekommenderade läkemedel och NT-rådet valde att rekommendera nivolumab framför pembrolizumab baserat på lägre läkemedelskostnad. Årsrapporten visar dock att användningen av nivolumab visserligen ökat, men inte i den utsträckning som man förväntat sig.
Detsamma gäller cemiplimab. Här rekommenderade NT-rådet regionerna att använda det billigare cemiplimab före pembrolizumab och atezolizumab vid icke småcellig lungcancer, men ökningen har varit lägre än förväntat.
Sekretessbelagda priser gör att det är svårt för NT-rådet att kommunicera hur stor besparing en region kan göra och därmed blir det svårt att få följsamhet till rekommendationerna. Men samtidigt borde det ligga i regionernas intresse att jaga kostnader genom att följa NT-rådets rekommendation om vilket läkemedel som har lägst kostnad, tycker Kenneth Villman.
– Om man tittar på försäljningssiffrorna för immunterapi som det här handlar om, så kan man se att det varierar väldigt mycket mellan regioner. Det betyder att man gör olika trots att man har samma vårdprogram att utgå ifrån och samma riktlinjer.
I grunden handlar det om en styrningsfråga, menar han.
– Den enskilda verksamhetschefen är ekonomiansvarig och borde ju vara mer intresserad av sin egen verksamhets användning. Det här förvånar mig varje gång jag ser försäljningssiffror och läser om regionernas ekonomiska situation; att man inte anammar de rekommendationer som finns från NT-rådet som ju har alla regioners hälso- och sjukvårdsdirektörer bakom sig.
Positiv trend
Låg rapporteringsgrad och varierande täckningsgrad är en svaghet med registret. Men trenden är positiv, enligt Kenneth Villman. Mellan 2022 och 2023 ökade inrapporteringen till registret med 20 procent. En förklaring är att fler regioner kommit igång med automatisk överföring från sina ordinationssystem. Han hoppas att fler regioner ska komma igång med automatöverföring.
– Jag hoppas att inrapporteringen snart ska vara så hög att vi kan börja följa om läkemedel införs och används på ett jämlikt sätt i hela landet. Alla är överens om att det finns brister i införandet av nya rekommendationer, och det här registret skulle kunna hjälpa oss framåt i den frågan, säger han.
Regioner som vill ha stöd att öka inrapporteringen kan vända sig till RCC. Det gäller både för dem som vill komma igång med automatöverföring och för dem som vill fortsätta med manuell inrapportering. Än så länge ingår 33 läkemedel och endast 10 variabler så tidsåtgången även vid manuell inmatning begränsad.
– I Örebro där jag själv arbetar är vi två personer som avsätter cirka 2 timmar var varannan månad för inmatning av alla läkemedel förutom hematologi, säger Kenneth Villman.