Antalet fall av resistenta bakterier ökar.

Förekomsten av MRSA ökade kraftigt under 2015, med drygt 30 procent till 3 882 fall. Utvecklingen var inte oväntad, enligt Folkhälsomyndigheten. Ökningen beror framför allt på det stora antalet människor på flykt som togs emot i Sverige under förra året. De flesta av dessa personer kom från länder med hög förekomst av MRSA. Ökningen har enligt myndigheten inte lett till någon ökad smittspridning på sjukhus i Sverige.

Det som är mer oroande är att antalet fall av den mycket resistenta formen ESBL-CARBA mer än fördubblades, från 47 fall 2015 till 115 fall under fjolåret. Detta utgör en ökad risk för spridning till känsliga patienter, exempelvis på neonatalavdelningar. Tidigare har sådana smittoutbrott fått allvarliga konsekvenser på svenska sjukhus. Sammanlagt rapporterades 9 584 fall av ESBL, vilket var en ökning med 8 procent jämfört med föregående år.

Sverige gynnsamt läge

Sverige har dock enligt Folkhälsomyndigheten fortfarande en gynnsam resistenssituation jämfört med de flesta andra länder.

Malin Grape, Folkhälsomyndigheten.
Malin Grape, Folkhälsomyndigheten.

– Tack vare effektiva strategier för att främja rationell antibiotikaanvändning och begränsa spridningen av resistens har Sverige fortfarande ett gott läge internationellt sett. Trots det fortsätter trenden som vi sett sedan övervakningen startade i slutet av 1990-talet, att de flesta typer av resistens som övervakas ökar. Därför är det internationella arbetet helt avgörande för att vi ska kunna bibehålla vår goda situation, säger Malin Grape, chef för enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Användning fortsätter minska

Antibiotikaförsäljningen i öppenvård minskade under 2015 med två procent jämfört med året dessförinnan, från 328 till 323 recept per tusen invånare. I åldersgruppen 65 år och äldre låg dock antibiotikaanvändningen kvar på samma nivå som under 2014. De regionala skillnaderna i antibiotikaanvändningen är dock fortfarande stora. I Stockholms läns landsting och Region Skåne skrevs under fjolåret ut cirka 350 recept per tusen invånare, jämfört med cirka 250 recept i Västerbotten och Jämtland.

Inom slutenvården låg antibiotikaförbrukningen 2015 kvar på samma nivå som föregående år. Ökningen av vissa antibiotika tros bero på att fler infektioner är orsakade av bakterier med ESBL.

Inom veterinärmedicin fortsätter antibiotikaanvändningen att minska, även om det enligt Folkhälsomyndigheten finns osäkerheter i statistiken under perioden 2010-2015 vad gäller antibiotika för injektion. Antibiotika för medicinering av enskilda djur via munnen och till grupper av djur via foder eller vatten har minskat med 35 respektive 41 procent mellan 2010 och 2015.