UPPDATERAD 1 OKTOBER 2015 (se nedan). Gärna biosimilarer, fast inte till patienter som redan får fungerande behandling. Det rekommenderar Svensk Reumatologisk Förening som anser att effekterna av ett byte inte är tillräckligt studerade. Men alla håller inte med. I år har patentet i Sverige gått ut på ett viktigt biologiskt läkemedel: TNF-blockeraren Remicade med den aktiva substansen infliximab, som bland annat används mot flera reumatiska sjukdomar. Nu kan läkare istället skriva ut de första infliximab-biosimilarerna, som säljs under namnen Remsima och Inflectra. Nyligen rapporterades att upphandling av biosimilarer i regionerna Skåne, Kronoberg och Halland har gett en prissänkning på nästan 70 procent jämfört med originalläkemedlet. Läkemedelskopia eller  
Christopher Sjöwall
Christopher Sjöwall
Men att i ett svep låta alla patienter byta till det billigaste alternativet lär inte bli aktuellt i de flesta landsting. Svensk Reumatologisk Förening (SRF) har formulerat ett policydokument där man för tillfället avråder från så kallad switch, alltså byte från originalläkemedlet för patienter som redan står på välfungerande behandling med Remicade. Det behövs mer kliniska data först, menar föreningen. – Vi vet för lite om ett byte kan innebära risker för patienten, därför kan vi inte rekommendera det ännu. Om byten ändå görs är vi angelägna om att man följer upp dem väl, säger Christopher Sjöwall, vetenskaplig sekreterare i SRF. Under hösten ska föreningen presentera ett särskilt program för strukturerad uppföljning av biosimilarer, integrerat i SRQ, Svensk reumatologis kvalitetsregister.

Oro för allergi bakom rekommendationen

Att ett byte från Remicade till en biosimilar möjligen skulle kunna medföra större risker än användning av biosimilar utan föregående användning av Remicade, har att göra med biverkningar som infliximab kan ge. En del patienter får allergiska reaktioner, sannolikt beroende på att infliximab är en så kallad chimär antikropp; den är inte helt human, utan ungefär en fjärdedel av beståndsdelarna kommer från mus. Människokroppens immunförsvar kan med tiden reagera på detta. Då bildas antikroppar mot läkemedlet vilket kan leda till en allergisk reaktion, eller till att behandlingseffekten avtar över tid. Även hos en patient som står på väl fungerande behandling med Remicade kan det finnas en viss aktivering av immunförsvaret. I teorin är det då tänkbart att byte till biosimilaren, som skiljer sig lite åt på molekylär nivå, ökar antikroppsbildningen och leder till en reaktion hos patienten. – Allt vi gör i vården vill vi ha vetenskaplig evidens för. För nyinsättning finns viss evidens, men inte för switch. Vi har alltså ofullständig kunskap om vilka patienter som kan byta utan att riskera biverkningar och vilka som vi helt bör undvika att utsätta för byte. Eftersom observationella studier är på gång i bland annat Norge vill vi invänta data därifrån, säger Christopher Sjöwall.

Norsk studie ska ge svar

I Norge genomförs en statligt finansierad studie kallad Nor-Switch. Den omfattar 500 patienter som har medicinerats i minst sex månader med Remicade för något av alla de sjukdomstillstånd som infliximab används för; reumatoid artrit, spondylartrit, psoriasisartrit, hudsjukdomen kronisk plackpsoriasis, och tarmsjukdomarna ulcerös colit och Crohns sjukdom. I den dubbelblinda studien slumpas hälften av deltagarna till fortsatt behandling med Remicade, medan hälften får Remsima. Totalt ingår 40 behandlingsavdelningar från hela Norge, under ledning av Diakonhjemmet Sykehus i Oslo. Alla patienter ska följas i tolv månader. Planen är att färdiga resultat ska presenteras under andra hälften av 2016.

Blekinge har fattat ett annat beslut

Hans Åkesson
Hans Åkesson
Men i Sverige görs redan switchar. Bland annat har Blekingesjukhuset fattat beslut om att byta läkemedel för de reumatiker som i dag använder Remicade. Hittills har drygt tjugo personer börjat använda Remsima istället. Enligt Hans Åkesson, verksamhetschef för medicinkliniken, har bytet fungerat bra i de flesta fall. De biverkningar man sett har varit lindriga, och sådana som kan uppstå även vid kontinuerlig användning av Remicade. – Vi har gjort ordentliga genomgångar av tillgängliga data och tagit in referenser och synpunkter både nationellt och internationellt, bland annat från Finland där man redan prövat detta. Efter den genomgången såg vi det inte som försvarligt att vänta. Vi ska ju ha bästa möjliga kostnadseffektivitet, och vi såg det som så viktigt att tidigt kunna vara med och ta del av de sänkta kostnader som biosimilarerna ger, säger Hans Åkesson.

Inget byte för tarmpatienter

Patienter som använder Remicade mot tarmsjukdomar kommer inte att byta till en biosimilar ännu. Där avvaktar Blekingesjukhuset pågående studier. Men vad gäller reumatikerna går man alltså emot rekommendationerna från SRF. – Man måste ju lyssna på vad auktoriteterna säger – fast man ska inte vara slavisk. Jag utgår från att deras rekommendationer är väl övervägda. Men man har valt att gå en annan väg på många ställen i Europa, och nu gör vi det också, säger Hans Åkesson. Än så länge finns bara ett fåtal godkända biosimilarer på marknaden, men det förändras snabbt. Det ser reumatolog Christopher Sjöwall som positivt. – Om vi kan genomföra ett strukturerat införande av biosimilarer är det i grunden bra. Jag är övertygad om att det kan innebära att fler patienter får en effektiv behandling. Vid nyinsättning väljer man sannolikt det som har det lägsta priset, oavsett om det är en biosimilar eller inte. Jag utesluter inte heller att en patient som fått en allergisk reaktion mot ett preparat A i framtiden kan erbjudas en biosimilar till originalläkemedlet B, säger Christopher Sjöwall.

Fakta/Infliximab och vetenskapliga studier

SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, publicerade i våras en översikt över den forskning som hittills gjorts angående TNF-hämmare (den grupp substanser som infliximab ingår i). I översikten konstateras att randomiserade direkt jämförande studier saknas och att det därför behövs mer kunskap om skillnader i effekt eller biverkningar mellan olika preparat, och mellan original och biosimilarer. Infliximabs biosimilarer har dock visats ge samma effekt som originalet hos patienter med reumatoid artrit och ankyloserande spondylit, och medföra en jämförbar risk för antikroppsbildning. Infliximabs biosimilarer har inte testats kliniskt för alla tillstånd som substansen används mot. I exempelvis Kanada är de därför inte godkända för behandling av tarmsjukdomar, utan bara för reumatologiska sjukdomar och kronisk plackpsoriasis. EU:s läkemedelsmyndighet EMA accepterar dock så kallad extrapolering: Om en biosimilar har visats vara tillräckligt lik originalet, och kliniska studier har visat att den är effektiv och säker vid minst en av de sjukdomar den rekommenderas för, så får den också användas för de övriga.  
TILLÄGG 1 oktober 2015 Svensk Reumatologisk Förening har uppdaterat sin policy angående switchar. Föreningen avråder nu inte från switch, utan rekommenderar att patienten är stabilt lågaktiv i sin sjukdom, välinformerad - och att en noggrann uppföljning görs.

Bilder

Äpplen. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Christopher Sjöwall Foto: Foto Per Lundblad  (omfattas inte av CC. All rights reserved) Hans Åkesson. Foto: Blekingesjukhuset (omfattas inte av CC. All rights reserved)