Riksrevisionen vill att regeringen inleder överläggningar med läkemedelsindustrin och regionerna i syfte att få till en utvecklad prismodell för läkemedel.
Den svenska beslutsmodellen för vilka läkemedel som ska ingå i läkemedelsförmånen gör det svårt för nya läkemedel att omfattas av systemet. Det gäller särskilt läkemedel för sällsynta, kroniska sjukdomar, som ofta har ett högt pris och ibland en osäker behandlingseffekt.
– I värsta fall leder det till att patienter nekas en ny läkemedelsbehandling, trots att behandlingseffekten är god, säger Ulf Andersson, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.
Enligt Riksrevisionen behövs det nya bestämmelser som gör det möjligt att lyfta in dessa läkemedel i förmånerna så att de kan komma till användning inom hälso- och sjukvården. TLV behöver också bli tydligare om hur man bedömer sjukdomars svårighetsgrad när besluten om subvention fattas, betonar Riksrevisionen.
Få ut mer för pengarna
Myndigheten konstaterar samtidigt att det är viktigt att regeringen vidtar åtgärder för att dämpa kostnadsökningarna inom läkemedelsförmånerna och effektivisera läkemedelsanvändningen. Under 2020 uppgick kostnaden för läkemedel inom läkemedelsförmånerna till cirka 34,3 miljarder kronor, inklusive patientavgifter. Statens kostnader för subventionerade läkemedel väntas öka med flera miljarder kronor de närmaste åren. Här kan regeringen och TLV göra mer för att få ut mesta möjliga hälsa för pengarna, skriver Riksrevisionen.
Myndigheten rekommenderar att regeringen tar initiativ till överläggningar med läkemedelsindustrin och regionerna i syfte att åstadkomma bland annat en utvecklad prismodell, där till exempel prissänkningar på äldre läkemedel lämnar utrymme för subventioner av nyare och dyrare preparat. Överläggningarna bör också beröra regionernas ansvar för en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning.
Lif ser positivt på granskning
Karolina Antonov, analyschef på Lif, är positiv till granskningen, och till att Riksrevisionen lyfter problemet med att patienter inte får tillgång till läkemedel som är medicinskt effektiva. Lif krävde tidigare i år en tydligare politisk styrning om hur patienter ska ges möjlighet till behandling med nya godkända läkemedel.
Hon välkomnar också förslaget om gemensamma överläggningar mellan staten, regionerna och läkemedelsindustrin.
– Det är viktigt för alla att vi har en hållbar kostnadsökning. Vi delar synen om att vi måste hitta mekanismer för att utnyttja konkurrens och åstadkomma besparingar efter patentutgång, för att på så sätt frigöra resurser så att nya läkemedel kan introduceras.
Granskningen visar att TLV på grund av sekretessbestämmelser har svårt att komma åt relevanta databaser hos andra myndigheter, vilket försvårar arbetet med att följa upp läkemedelsanvändningen och effekten av behandlingar. Riksrevisionen föreslår därför att en punkt för överläggningarna bör vara hur Socialstyrelsens patientregister och läkemedelsregister kan utvecklas för att bättre understödja en ändamålsenlig prissättning och subventionering av läkemedel.
Det är bra, enligt Karolina Antonov:
– Vi ser att det är nödvändigt att det skapas tillgång till data när det gäller läkemedel som används i slutenvården, där saknas uppgifter helt idag.