Nationella kvalitetsregister är moderna verktyg för att förbättra vården och omsorgen för patienterna. Syftet är att stimulera forskning och utveckling samt höja kvaliteten och säkerheten för patienterna. Det finns också förhoppningar om att nya former för samarbete mellan registren och industrin kan bidra till att fler läkemedelsprövningar startas i Sverige. Det första kvalitetsregistret, knäplastikregistret, startades 1975. Sedan dess har många andra register tillkommit, initierade av eldsjälar inom vården. Det finns i dag 109 nationella kvalitetsregister, samtliga med ambitionen att öka kvaliteten genom att utifrån varje enskild patient registrera data som ger återkoppling om hur det går för patienten. Resultat från registren skapar också förutsättningar för vårdgivare att förbättra och utveckla vården och omsorgen.
Staffan Lindblad
Staffan Lindblad
– Under lång tid har patienter med reumatologiska sjukdomar behandlats med antireumatiska läkemedel. Men inte alla har blivit hjälpta. Vårt register startades för att förbättra behandlingsstrategierna, säger professor Staffan Lindblad, specialist i reumatologi samt ansvarig registerhållare för Svenskt Reumatologiskt Kvalitetsregister.

Effektivare behandlingsstrategier

Sedan starten 1996 har registret medverkat till en systematisk uppföljning av nya behandlingsstrategier som dramatiskt förändrat livet för patienter med reumatiska sjukdomar över hela världen. Till en början handlade läkemedelsbehandlingen för dessa patienter om att förskriva ett enda preparat i taget, men i slutet av 1980-talet såg man goda effekter av kombinationsbehandling. Nästa steg var att starta kombinationsbehandling direkt i samband med diagnos; patienterna skulle inte längre behöva gå med sin sjukdom och bli försämrade innan de fick behandling. I slutet av 1990-talet kom nästa utvecklingssprång då de biologiska läkemedlen introducerades och som dramatiskt förändrat livet för många reumatiska patienter. – Detta är ett tydligt exempel på vilken roll och betydelse kvalitetsregister har för bland annat uppföljning av läkemedelsanvändning och utvärdering av behandlingseffekter, menar Staffan Lindblad.

Alla har nytta av registren

Det finns sex olika parter i Sverige som har ansvar för läkemedelsanvändning och som har nytta av de data från patienter och läkare som registren kan tillhandahålla, menar han. Det är patienten, den förskrivande läkaren, sjukhus- och klinikledningar som ska se till att riktlinjer följs, men även myndigheter som Socialstyrelsen och Läkemedelsverket samt TLV har ett stort ansvar. – Vi har också forskare som ska studera effekter och säkerhet. Även läkemedelsindustrin är en viktig part. De ska utveckla nya godkända terapier och behöver kunskap om deras användning i vården för att läkemedlen ska bli så effektiva och skonsamma som möjligt, säger Staffan Lindblad.

Samverkan mellan kvalitetsregister och näringslivet

Det var först i början av 1990-talet som det dåvarande Landstingsförbundet och Socialstyrelsen gick ihop för att stödja driften och utvecklingen av registren. I oktober 2011 träffade staten och SKL en överenskommelse om en utökad nationell finansiering av de nationella kvalitetsregistren från 2012 till 2016. I samma veva förband sig även näringslivets representanter; LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Swedish MedTech samt SwedenBio, att ingå i en särskild överenskommelse med SKL för att reglera hur samverkan med enskilda kvalitetsregister och företag får gå till. Överenskommelsen innebär bland annat att det inte längre är möjligt för industrin att sponsra registren. I stället erbjuder registren specifika tjänster som företagen kan köpa. Överenskommelsen ger tydligare riktlinjer vad gäller de etiska, juridiska och ekonomiska aspekterna.

Mer professionell samverkansform

Gunnel Torstensson
Gunnel Torstensson
– Vi har fått en samverkansform som är mycket mer strukturerad och professionell. Enskilda företag tecknar ett avtal med registret som beskriver själva uppdraget och reglerar ersättningen. Den information vi söker handlar till exempel om indikationer, hur många patienter som står på ett visst läkemedel, könsfördelning, läkemedelseffekt och livskvalitet, säger Gunnel Torstensson, affärsområdeschef på läkemedelsföretaget AbbVie, och samordnare av LIF:s medlemsföretags samverkansavtal med Svensk Reumatologis Kvalitetsregister. Några av de tjänster som omfattas av överenskommelsen är:
  • Analysresultat från kvalitetsregister utifrån specifika frågeställningar från företagen. Det kan till exempel handla om att utvärdera effekter, säkerhet och kostnadseffektivitet.
  • Statistik från registren för att kartlägga patientunderlag, kostnader och effektivitet av befintliga metoder i utvecklingsfasen av en produkt. Statistik kan också tas fram för att värdera om det är möjligt att genomföra en klinisk prövning.
  • Forskningssamverkan mellan företag och forskare på universitet/högskola där nationella kvalitetsregister används för forskning.

Stimulerar till forskning

Svensk Reumatologis Kvalitetsregister erbjuder företagen en helt ny tjänst, remote access. Via en plattform på kvalitetsregistrets hemsida kan de företag som har tecknat avtal med registret få tillgång till avidentifierade data om sina produkter. – Företagen kan själva söka i databasen och få tillgång till data om sitt specifika läkemedel, vad olika patienter behandlas med och effekterna av behandlingen. Utmaningen har varit att ringa in vilka slags frågor företagen ska kunna ställa till registret. Vi kan också göra manuella sökningar åt företagen, som ett tilläggsuppdrag. Det är viktigt att understryka att registret inte lämnar ut grunddata, vi svarar på frågor som företagen ställer, säger Staffan Lindblad. Tjänsten är högt uppskattad av företagen, menar Gunnel Torstensson på AbbVie. Hon hoppas nu att samarbetet ytterligare kan fördjupas. – Tillsammans med kvalitetsregistret har vi nu planer på att ha användarmöten ett par gånger om året. Syftet är att vi ska dela med oss av erfarenheter och tillsammans lösa eventuella hinder och svårigheter. Den här är en fantastisk möjlighet till dialog som vi hoppas mycket på. Jag hoppas och tror att den här nya samverkansmodellen kommer att innebära att fler studier förläggs i Sverige, och att forskningen tar nya kliv framåt, säger Gunnel Torstensson.

Bilder

Staffan Lindblad. Foto: Ulf Sirborn, Karolinska Institutet (omfattas inte av CC. All rights reserved) Gunnel Torstensson. Foto: Christian Strandberg (omfattas inte av CC. All rights reserved)