Silicon Valley East
Silicon Valley East
Nicholas Backman, Market Access Manager på läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim, röstades nyligen fram som Årets läkemedelsprofil 2012 av läsarna på nyhetsbrevet Pharma Online. Han säger att han brinner för att försöka minska ”beröringsskräcken” som han ser i sjukvården; en skepsis mot att sjukvården bör och kan samverka med företag. Kan respektive aktörs roller än tydligare definieras och förtydligas är sannolikt patienten, vid sidan av vården och industrin, den stora vinnaren. Han tar utgångspunkt i ett aktuellt projekt där hans företag tillsammans med Pfizer samverkar med sjukvården för att sprida information kring sjukdomsområden till befolkningen i närområdet. – Onsdagen den 14 november anordnas Världs-KOL-dagen på flera platser runt om i landet. I Angered i nordöstra Göteborg genomförs en stor satsning för att upptäcka KOL i tid. De som arbetar inom hälso- och sjukvård och med behandling av KOL kommer bland annat att erbjuda alla över 35 år som röker eller har rökt möjligheten att testa sina lungor. Detta är en ypperlig dag att visa att vi tar vårt gemensamma ansvar att uppmärksamma KOL och uppmuntra allmänheten att testa sina lungor, säger Nicholas Backman. (KOL står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom, en svår sjukdom som framförallt orsakas av tobaksrökning).

Sjukvården ska leda samverkansprojekt

Nicholas Backman
Nicholas Backman
Han betonar att det är viktigt att sjukvården äger och leder projekt som görs tillsammans med olika aktörer, då det är i skattebetalarnas intresse. Centralt är också att hela samarbetet är transparent. Den politiker eller person som vill ska kunna skärskåda varje detalj. – Tydligt skrivna avtal där det framgår vad industrin, hälso- och sjukvården samt andra samverkanspartner ska göra och bidra med är mycket angeläget. Det ska inte finnas några oklarheter om vad som gäller; de olika rollerna ska definieras precist. Det kan även vara en fördel när fler än ett läkemedelsföretag ingår i samarbetetsprojekten, säger Nicholas Backman. Konkret för KOL gäller att ju tidigare en person kommer till sjukvården och blir diagnostiserad desto bättre är möjligheterna att lindra förloppet – något som är gynnsamt för både patienten, sjukvården och den forskande industrin. Med samverkansprojekt som det i nordöstra Göteborg hoppas Nicholas Backman att befolkningen i området ska lära sig mer om KOL och att personer i riskzonen för sjukdomen ska omhändertas med optimal behandling som följd.

Bygg hängrännor

Sjukvården är känd för att alldeles för ofta jobba i så kallade stuprör –olika specialistområden fungerar alldeles utmärkt när de arbetar var för sig, men det haltar när det kommer till dialog med andra stuprör. Nicholas Backman menar att hängrännor, exempelvis samverkan som binder ihop stuprören och får dem att kommunicera än bättre, är en nyckel till framgång. – Se på Silicon Valley. Där var detta exakt vad man gjorde och samarbetade över branschgränser. Samtal med berörda intressenter ledde till stora framgångar med världsledande tillämpningar inom IT. Återigen, det är sjukvården som ska äga och driva samarbetsprojekt, men där vi inom industrin ser oss som en partner inom definierade områden, och där vi med nöje delar med oss av vårt kunnande som faktiskt handlar om mer än sådant som är direkt kopplat till de olika läkemedlens medicinska effekter. Har vi verkligen råd att undvika att samverka? frågar Nicholas Backman.  

Nicholas Backman

har en magisterexamen i företagsekonomi i botten, och har kompletterat med bland annat hälsoekonomi och journalistik. Det arbete som vårt bolag lägger inom Market Access inrymmer förutom redan nämnda samverkansuppdrag bland annat:
  • Ansvar för samhällskontakter (politiker och brukarorganisationer)
  • Horizon Scanning & Hearings
  • Hälsoekonomiska underlag
  • Pris- och subventionsansökingar & upphandlingar
  • Projektledning & prioriteringsarbeteFörtroendeuppdrag via LIF

Bilder

Silicon Valley East: Flickr, Andrei Z (CC BY-NC-SA 2.0) Nicholas Backman (omfattas inte av CC. All rights reserved)