Regionhuset, Dockan, Västra hamnen, Malmö
Regionhuset, Dockan, Västra hamnen, Malmö
Det som kan göras i primärvården ska göras där. Den sittande Femklövern i Region Skåne vill flytta så mycket som möjligt av vården från sjukhusen till första linjens hälso- och sjukvård. Får allianspartierna i femklövern fortsatt förtroende kommer ytterligare vårdval att införas och fler sjukhusspecialister att knytas närmare vårdcentralerna. Sedan 2006 styrs Region Skåne av den så kallade Femklövern: Moderaterna (48 mandat), Folkpartiet (12), Centerpartiet (7), Kristdemokraterna (5) samt Miljöpartiet (10).
Carl Johan Sonesson
Carl Johan Sonesson
Sedan vårdvalet infördes 2009 har flera olika hälso- och vårdval införts. Val 2014_2 – Vi vill bygga ut primärvården. Innan Femklövern tog över ledningen lade Skåne minst pengar i landet på primärvård. I dag ligger vi precis över genomsnittet i landet. Vi vill fortsätta denna satsning, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd samt ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Utökat hälsoval inom LOV

Får moderaterna och Femklövern väljarnas förtroende efter valet kommer de tretton vårdval som har införts under namnet Hälsovalet att utökas med nya val inom LOV. Så sent som 1 april i år infördes fyra nya vårdval inom ögon- och hudsjukvård, psykoterapi samt specialiserad beroendevård, LARO (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende). Region Skåne har flera olika hälso- och vårdval. Patienter kan fritt lista sig på vårdcentral, BVC, barnmorskemottagning (vid graviditet) samt tandvårdsmottagning (0-19 år). Inom vissa hälso- och vårdval krävs dock remiss: gråstarrmottagning, psykoterapi, smärtmottagning och specialisttandvård (0-19 år).

Patienter kan gå direkt utan remiss

Till vissa mottagningar kan patienter dock söka direkt utan remiss: hud- och ögonsjukvård (utöver gråstarr) samt audionom-, barnmorske- och LARO-mottagningar. – Vi vill fortsätta att utöka vårdvalen och vi ser gärna att fler specialister flyttar ut från sjukhusen till öppenvården, säger Carl Johan Sonesson (M). Han tar barnmedicin som ett bra exempel på specialistområde som kan och bör drivas i öppenvård. – I dag söker föräldrar till akuten med sina barn, jag tror det är bättre att avlasta akutsjukvården och i stället organisera barnmedicin i den första linjens sjukvård. Många barn tas ju om hand på vårdcentralerna, säger han. Även andra specialitetsområden som öron-näsa-hals, och handkirurgisk verksamhet, skulle tjäna på att flytta ut från sjukhusen.

Utökat ansvar i primärvården

Gilbert Tribo
Gilbert Tribo
Gilbert Tribo (FP) understryker att det finns en tydlig vision om att det ska finnas ett brett omhändertagande på vårdcentralerna, bara de svåraste fallen som primärvården inte klarar av, ska tas om hand på sjukhusen. Men, menar han, Region Skåne vill inte stycka upp vården i lika små delar som man har gjort i exempelvis Stockholm. Från januari i år kan vårdgivare ansöka om tilläggsackreditering för ett utökat uppdrag inom hjärtsvikt och gynekologi. – Vi har valt en annan väg än Stockholm och vill driva utvecklingen mot en mer sammanhållen vårdprocess. Vi vill därför att vissa specialistområden kopplas till hälsovalet och genom tilläggsackrediteringar knyts nära vårdcentraler och barnmorskemottagningar. Det finns, menar Gilbert Tribo, olika uppfattningar om hur långt och i vilken form de olika partierna vill driva utvecklingen av vårdval. – Folkpartiet är nog det parti som hårdast drivit kraven på tilläggsackrediteringar, i stället för fler enskilda vårdval.

Först med äldrevårdscentraler

Region Skåne var först ut i landet att starta särskilda äldrevårdscentraler, ÄVC, dit äldre kan ringa på ett direktnummer och få tid hos en läkare som avsätter upp till en timme per besök. – Vi tror att det ska leda till ett bättre omhändertagande och en bättre hälsa hos de äldre, men också minska konsumtionen av slutenvård. Vi ser gärna att satsningen på äldrevårdscentraler utökas, säger Gilbert Tribo. I framtidens hälso- och sjukvård ska alltmer behandlas i öppenvård där vårdcentralerna är basen med BVC, MVC, ÄVC. Här ska även den specialistvård som flyttat ut från sjukhusen finnas. Men hur ska kompetensförsörjningen se ut? Bristen på allmänläkare i primärvården är skriande. Beräkningar visar att det i Region Skåne fattas cirka 100 allmänläkare. – Vi vill därför satsa på 240 nya utbildningsplatser för blivande specialister i allmänmedicin, säger Gilbert Tribo. Det skulle ge cirka 60 nya allmänläkare per år under de kommande fyra åren.

Mer ansvar för specialistsjuksköterskor

Ett annat förslag är att inrätta särskilda tjänster för specialistsjuksköterskor som får ett större ansvar och kan driva enklare mottagningsverksamhet. – Ett utökat ansvar ska också märkas i lönekuvertet och vi föreslår därför ett särskilt tillägg på cirka 5 000 kronor. Vi hoppas och tror att det ska vara ett viktigt steg i sjuksköterskornas karriärutveckling och för att locka sjuksköterskor att stanna kvar i yrket, säger Gilbert Tribo. I början av året utsågs han till ordförande för Förenklingskommissionen i Region Skåne. Målet är att se över läkare och sjuksköterskors arbetsuppgifter, minska byråkratin i den skånska vården för att frigöra mer läkartid till de svåraste patientfallen. I oktober ska en rapport lämnas till regionstyrelsen.

Tveksam till specialistvårdval

Anders Åkesson
Anders Åkesson
En annan vattendelare i skånsk hälso- och sjukvårdspolitik har varit synen på skattehöjningar. Femklövern med Miljöpartiet har tidigare varit emot förslaget att höja skatten, men redan inför 2013 års budgetförhandlingar ansåg Miljöpartiet att det var nödvändigt att höja skatten; mer pengar behövs för att klara akutsjukvården, primärvården och satsningarna på de äldre, enligt Anders Åkesson, regionråd (MP). – I höstas togs beslutet om en skattehöjning på 30 öre för 2014, vilket ger regionen närmare 700 miljoner extra. Det var helt nödvändigt att ställa oss bakom det kravet för att vi ska klara vårt uppdrag, säger Anders Åkesson. Miljöpartiet är det parti i Femklövern som är mest tveksam till ett utökat specialistvårdval. – Vi har flera lyckade exempel på vårdval där vi har kortat köer och ökat tillgängligheten och det är bra. Men vi vill gärna se vårdval i offentlig regi och vi är kritiska till att utöka vårdvalen inom specialistvården eftersom det finns en risk för att vården fragmentariseras, säger Anders Åkesson.

Utvärdera före utökningar

Han anser också att befintliga vårdval först ska utvärderas innan beslut tas om nya utökade vårdval. – Det är viktigt att vårdvalen inte bryter sönder de vårdprocesser som finns. Det fungerar väl att flytta ut enkla vårdprocesser som grå starr och utprovning av hörapparater från sjukhusen, men inte nödvändigtvis för de mer komplicerade vårdprocesserna. Miljöpartiet vill även skärpa vårdgarantin från dagens 90 dagar till 60 dagar för att komma till specialistvård och behandling.

Skärpt vårdgaranti

– I de dagarna ska även undersökning och diagnostik ingå. Tillgängligheten måste bli bättre, säger Anders Åkesson. Miljöpartiet har i åtta år samarbetat med Femklövern. Dessförinnan var partiet i majoritet tillsammans med (S) och (V). – Till hösten går vi till val på en egen politik och prioriterar sakpolitik framför blockpolitik. Det är i nuläget omöjligt att svara på vilka partier vi kommer att samarbeta med i höst. Vilken politisk konstellation som kommer att finnas efter valet vet vi inte, säger Anders Åkesson.

Så vill allianspartierna i Femklövern driva hälso- och sjukvården efter valet:

  • Fler vårdval införs.
  • Vårdcentralerna prioriteras och hälsovalet förstärks.
  • Nya ersättningsmodeller som stärker effektivitet och värde för patienten ska utvecklas.
  • Skånes universitetssjukhus får en riktad satsning, vilken omfattar bland annat cancerbehandling och barnsjukvård.
  • Psykiatrin för vuxna prioriteras, liksom insatser för barn och ungas psykiska hälsa.
  • Avancerad sjukvård i hemmet ska utökas.

Detta är den första av två artiklar om Region Skåne inför valet den 14 september 2014. Tidigare har två artiklar om Stockholm publicerats:

Bilder

Regionhuset Dockan. Foto: Foto: Bengt Flemark/Region Skåne (omfattas inte av CC. All rights reserved) Carl Johan Sonesson, Gilbert Tribo, Anders Åkesson. Foto: Foto: Christiaan Dirksen (omfattas inte av CC. All rights reserved)