Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har nu presenterat direktiven till en utredning om helt eller delvis statlig hälso- och sjukvård.

– Den här parlamentariska utredningen är för många efterlängtad och ett historiskt första steg mot ett möjligt statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Målet är en mer effektiv hälso- och sjukvård och förbättrad tillgänglighet i hela landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Färdriktningen stakades ut redan i Tidöavtalet som en grund för nuvarande samarbete mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Uppdraget till den blivande kommittén blir att utreda statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården – ”helt eller delvis”.

Acko Ankarberg
Acko Ankarberg

Mer decentraliserat i Sverige

Kommittén ska belysa olika för- och nackdelar med ett förstatligande och där ett alternativ även ska vara att stärka nuvarande modell med sex samverkansregioner.

Regeringen pekar på bristande jämlikhet i nuvarande system och att Sverige i en internationell jämförelse har långtgående decentralisering av hälso- och sjukvården.

Vårdreformer i riktning mot mer central styrning i Danmark, Finland och Norge lyfts fram som förebilder. Regeringen ser även att lärdomar från pandemin talar för stärkt statligt ansvar och styrning av sjukvården.

Kommittén får två år på sig att analysera en större vårdreform med tillhörande plan för genomförande. Planen ska innehålla förslag om hållpunkter tidsmässigt för hur staten stegvis och långsiktigt kan ta över huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården.

Regeringen öppnar samtidigt för åtgärder under den tvååriga utredningstiden.

– Det finns en del frågor där partierna är redan överens om att här skulle vi behöva mer nationell styrning och beslut. Då kan man skicka fram det förslaget till Regeringskansliet för hantering och framtagande av lagstiftning, säger Acko Ankarberg Johansson.

Anders Henriksson
Anders Henriksson

SKR kritiskt – Läkarförbundet positivt

Det väntade regeringsinitiativet om statligt huvudmannaskap möts med blandade reaktioner. SKR befarar att reformarbetet – som ska genomföras i dialog med regioner och en rad myndigheter – kan bromsa utvecklingen inom vården

– Hälso- och sjukvården behöver utvecklas, men att flytta över ett så stort ansvarsområde till staten är inte rätt väg att gå. Vi har precis utrett ett statligt huvudmannaskap för skolan och det visade sig att det skulle ta minst 20 år och kräva nya, tunga utredningar. Vi behöver fokusera på hur hälso- och sjukvården blir bättre i nuvarande organisation, inte på att flytta huvudmannagränser, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.

Sofia Rydgren Stale
Sofia Rydgren Stale

Läkarförbundet ser däremot positivt på inriktningen.

– Läkarförbundet har länge efterlyst en bättre styrning av hälso- och sjukvården. Det är uppenbart att många regioner är för små för sitt uppdrag. Det är också uppenbart att regionerna prioriterar så olika att vården blir ojämlik. Därför är det bra att regeringen nu tar initiativ till att utreda om och hur staten kan ta ett mer övergripande ansvar för vården, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.