Det nya samverkansavtalet har tecknats av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och Swedish Labtech och träder i kraft till årsskiftet.
Regler för samverkan mellan läkemedelsföretagen och hälso- och sjukvården har funnits under mycket lång tid, och det nya avtalet är en uppdatering av befintligt regelverk. Det uppdaterades senast för sex år sedan. En bakgrund till behovet av en ny översyn är att såväl företagen som personal inom hälso- och sjukvården bland annat upplevt att reglerna varit svårtolkade och ibland otydliga.
– En utgångspunkt har varit att modernisera reglerna och göra dem lättare att använda i det dagliga arbetet, säger Jonas Duborn, compliance officer på LIF.
Regelverket innehåller detaljerade regler för konkreta samverkanssituationer, med typexempel, för att underlätta tillämpningen. Vidare har bestämmelser kring olika sammankomster förenklats och blivit tydligare, liksom regler kring utvecklingsprojekt. Dessutom har den nya mötesformen presentationer av riskminimeringsinformation införts.
– Den nya mötesformen svarar emot att det regulatoriska godkännandet är numera ofta förenat med villkor kring att tillverkaren är skyldig att tillhandahålla hälso-och sjukvården särskilda utbildningsmaterial för riskminimering, innan läkemedlet förskrivs. Detta ska säkerställa korrekt och säkert handhavande inom sjukvården och bland patienter när ett nytt läkemedel introduceras, säger Jonas Duborn.
Viktig bransch för Sverige
Det nya avtalet konstaterar att Life Science-industrin är en kunskapsintensiv bransch av stor betydelse för Sverige, som behöver en nära och förtroendefull samverkan med sjukvården för att kunna utveckla metoder och produkter:
”En god samverkan mellan hälso- och sjukvård, forskning och industri skapar ömsesidigt engagemang för snabbare kunskapsinsamling, utvärdering och introduktion av nya behandlingsmetoder samt utfasning av äldre behandlingsmetoder. På så sätt ges förutsättningar för en ständigt förbättrad hälso- och sjukvård som är av stor vikt för samhället”, skriver parterna i avtalet.
Vidare lyfts fram att samverkan kan utgöra ett viktigt led i hälso- och sjukvårdspersonalens fortbildning och kompetensutveckling, vilket i sig är nödvändigt för att kunna förbättra metoder och behandling samt för att säkerställa en hög patient- och användarsäkerhet.
Marie Morell, ordförande för SKRs sjukvårdsdelegation, betonar också vikten av samverkan mellan företagen och hälso- och sjukvården:
– En väl fungerande samverkan mellan hälso- och sjukvården och industrin är viktig för hälso- och sjukvårdens framtid men också för den regionala utvecklingen. Alla medarbetare ska känna sig trygga med vad som gäller för att underlätta samverkan, säger Marie Morell i ett pressmeddelande.